måndag 7 december 2009

Lussebullar, inte Katter

Som jag skrev igår så får jag väl ta mig i kragen och baka lite här hemma, så det får bli Lussebullar. Eftersom jag inte är något fan av russin så tycker jag att dessa är lite roliga och då inget russin tvång, Ingegerd bakar alltid dessa och jag är inte den som är den, utan tigger till mig ett dussin (helt utan att skämmas)! Mums


Saffransbullar:
50 g 1 pkt jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
2 frp à 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsksalt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling: 1 st ägg

Garnering: Socker

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


Godis får jag nog baka lite närmare jul, annars är risken stor att det inte finns kvar något till jul...

Cheers

3 kommentarer:

  1. Se goda ut när får man smaka.

    SvaraRadera
  2. Nu blir jag kaffesugen.
    //jh

    SvaraRadera
  3. Ni är såååååå välkomna, kom när ni vill! Men snarast innan de tar slut! ;-)

    Aj löv Lussebullar!

    SvaraRadera

Vad kul att du ville lämna en kommentar! det värmer så gött när ni gör det! ;-)

Tack för besöket! Du lämnade väl ett litet avtryck?! ;-)