måndag 22 juni 2009

Flädersaft

Idag så tog jag mig an fläderbusken, det var så att jag precis fick ihop till en saftsats. All fläder har inte blommat ut ännu, så det innebär att, om jag är snabb, smart och effektiv, så kan jag göra mycket saft i sommar! tjoho!
En trevlig och uppskattad sak att ta med sig till värdinnan när man är bort bjuden.

Flädersaft
5 Servings

50 Fläderblomsklasar
3 Citron
2 l Vatten
2 kg Socker

25 g Citronsyra
1 Krm natriumbensoat; ev.

(1 "serving" per 10 blomklasar)



Ta de nyplockade fläderblomsklasarna och lägg i en rymlig bunke. Öka ev antalet något om
du vill ha mer arom i saften. Skiva citronerna. Lös upp citronsyran i lagen och slå den över fläderblomsklasarna. Lös ev ett kryddmått bensoat i lagen innan den slås över klasarna, saften håller sig bättre då. Låt stå övertäckt i tre dagar. Sila upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast. Fyll flaskorna ända upp och förvara dem mörkt och kallt, gärna liggande. Luft hindras då från att tränga in och därmed kommer inte mögelbakterier in i flaskorna. Har du plats i frysen kan du frysa saften, då behövs inget bensoat. Fyll inte flaskorna ända upp om du ska frysa saften.


Cheers

2 kommentarer:

  1. Ååå, I LOVE flädersaft! :P
    Sist jag skulle göra flädersaft så blev det lite tosigt. Plockade (att jag ens skriver detta här...)HUNDKEX som liksom gick ihop med det lilla fläderträdet.
    Det blev ingen flädersaft den gången. :D
    Så jag köper numera min flädersaft.
    Gott det med!
    Hoppas du lyckas bättre!

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. HA ha ha
    Då ska du få en flaska utav mig, utan tillsatser, bara rent socker ;-)
    Ses på lördag!
    Cheers

    SvaraRadera

Vad kul att du ville lämna en kommentar! det värmer så gött när ni gör det! ;-)

Tack för besöket! Du lämnade väl ett litet avtryck?! ;-)